Tuesday, September 30, 2014

MATRIK OR MARRIAGE EP 9

Khai termenung je dalam bilik aku. Mungkin dia boring seharian..setelah hantar aku ke tempat kerja.Sedang khai memerhati sekeliling. Khai ade terlihat satu sampul surat tertulis "confidential". Manusia ni kalau orang kata jgn bukak lagi dia nk bukak.

Hari ni aku kerja separuh hari je dan hari ni juga merupakan hari last kerja sebab aku perlu urusan hal kemasukan ke kolej.Aku sampai rumah mak...lihat khai sedang menonton tv di ruang tamu.

Aku: Assalamualaikum..

Khai : Waalaikumusalam...wasso?

Aku : ape tu wasso? mak mane?

Khai : wasso tu..maksud dia ..dah balik? huh..

Aku: dah memang org xfaham dahtu sape suruh cakap korea.

Khai : *diam je sambil teguk air*

Aku pun duk sbelah khai..

Aku : aih? kenapa senyap je? mcm pelik je.. slalu ade je menda nak gaduh...hmm bisu dah pakcik? haha

Khai : dah makan?

Aku : waowww~~~ pakcik2..pakcik demam erk *sambil rasa dahi khai*

Khai : ish.. orang tanye betul2 ni. dah makan belum.

Aku : eleyh... ni berlagak baik ni mesti ade sebab ni.kan kan? ke... mak ade kat dapur? *bisik aku*

Khai : hish si pendek ni..orang buat baik salah..xbuat baik salah...

Aku : haa..ni baru betul mister poyoyoss....hahaha. belom.. nape nak suapkn ke? kekekeke

Khai : nak ke..*daya menganjing*

Aku: huh..xnaklah.... *sambil berjalan masuk bilik*

Khai : mak dah masakkan nasi kat dapur tu...makanlah dulu.

Aku: yee pakcikk... nanti sy makan ye..izinkan sy solat dulu wahai suamiku...*tgn dibahu mata kets*

Khai : *diam*

Selsai solat Zohor. Aku ke dapur makan tengahhari.Tetibe khai datang.

Khai : erm...awak. sy ade nampak sampul surat. tawaran kolej. Saya tengok syarat2 dalam tu....

Aku : syhhh...*pandang sekeliling kot2 mak atau abang ririe ade.* kan saya dah pesan jangn usik barang saya.

Khai : yelah..sorry. tapi dah tertengok nak buat camna. so? bila daftar?

Aku: next week.

Khai : tapi dapat ke daftr... sbb syarat...

Aku: tahulah.. sbb sy nak kita rahsiakan dulu perkahwinan ni. Awak pun tahu yg kalau sy dah kawin, maknanya sy xdpt masuk kolej. dan kalau sy xkawin dengan awak mister poyoyos, ayah saya akan paksa jugak. so pendek kata, sy kena kawin dan dalam masa yg sama kolej. haa..nampak x permainannya disitu.

Khai : oo0o0 jdi sekarang ni awak bohong mak ayah yg awak xkn dftr masuk kolej? camtu?

Aku: aduhaii bangang jugak org tua ni sorang.. yelah. dan! my plan is.... we must pretend that we both going to korea. but infact, u going back to seoul, me? of course going to kolej. haaa.. cerdik x diriku ini? kekeke

Khai : what? so while i'm at seoul, what if my parents ask about you? u kidding me?

Aku: hehehe...thats ur problem to solve. me? Xdapet den nk nolongnye....because this marriage only acting. right?
*sambil kunyah nasi*

Khai : no no no...u cant do dis. if we get caught, we're in trouble. so no! i'm not allow u to enter that kolej. u must follow me back to korea.

Aku: what the.. eh sorry2 dilarang mencarut. alaaa.. sayang..janganla mcm ni..plisss..*buat muke comel*
Puiii! nak sy pujuk camni? haha..sorry sikit..dah lupa contract kita? awak xboleh halang saya sambung belajar.titik. so whatever u said, i'm still gonna to...well u know kolej... my dreaaam.* siap dgn gaya*

Khai : And u must know that. in that contract.. u must listen every single thing i said. because if u not obey, i will tell ur ayah n mak..smua ni. ok?

Aku: *sigh*

Aku diam. dan masuk bilik capai fon. aku buat2 xdengar ape yg khai cakap sebentar tadi.
Aku call lukman.

Aku : Assalamualaikum.. watpe tu..?

Lukman: Waalaikumusalam.. xpe watpe pun..teringat kat bi lah..

Aku: ee..dan dan je kan... yunk, jom shopping saya xbeli lagi barang persiapan utk masuk kolej..jomla..ajakla irwan, nad sue, tehah sekali..ok?

Lukman: ok...ermm macam ni kita jumpa dekat mall 15 minit dari sekarang ok? t sy sms dieorang.

Aku: ok.. bye.

Aku matikan panggilan. Bila pusing belakang khai betul2 ade belakang aku dengan muka seperti nak marah.

Aku: oi terkejut aku! eh...xreti nk bagi salam sblom masuk? huh..

Khai mencekak pinggangnya dan perlahan lahan merapatkn tubuhnya ke arah aku dan aku mengundur rapat ke dinding sehinggakan aku dapat dengar degupan jantung dia dan dia berkata.

Khai : wahai isteriku yang kecil molek, suamimu ini tak benarkan kamu keluar dengan mana2 lelaki mulai dari hari ini. faham? dan...panggilan sayang tidak dibenarkan digunakan kepada orang lain selain suamimu. faham? anda tahu kan ape akan jadi kalao xdengar kata suami?

Aku: *sigh* macam nilah encik poyoyoss...ok ok.. saya dengar kata suami saya ini. untuk tidak panggil orang lain selain suami saya "sayang" tapi kalao saya xpergi shopping barang keperluan harian, mcm mana sy nk pergi kolej? *sambil tangan menggosok bahu si khai*

Khai: itu simple. u r my wife n i'm ur husband, so i'll go with you to shopping. :) *jungkit bahu*

Aku: wah.. wah.. wife?*tunjuk pada diri* husband? *tunjuk pada khai* hahaha... oh plislah.. tu kn atas kertas je... so xpayah nk buat baik sgt ok?

Khai: memangla atas kertas je.. tpi.., awak tu kena ingt kita kna berlakon baik dpn mak ayah..kalo x, kantoi. ada paham?

Aku: *sigh* itu lg..lagi n lagi..dh xde excuse lain dah ke?

Khai: *khai diam dan berjalan kluar dari bilik*

Aku: hishh.pakcik poyoyoss nih.. stress betol aq layan..

Aku menghempaskn diri ke katil...

Aku: *sigh* terpaksalah labuuuu...kau nk ikut ikutlah...malas nk gadoh.

aku bersiap siap nk ke bandar. seperti yang dihuru harakan, memang si khai ni degil tahap nk mampuss..dia naaaak jugak ikut. khai tercongok depan pintu rumah menunggu aku.

Aku: dah jomlah..dal lambat ni.

khai: senyum sampai xnampak biji mata

aku: dah2 xpayah nk senyum sangat.hoh! *jeling*

BERSAMBUNG....

p/s : thanks to all my nice readers/viewers for reading this story "MATRIK OR MARRIAGE EP 8" #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadThelOve #ForeverMyLoVE

&  All the picture posted here... not related at all...it just for show the expression. ^^ see you next episode ya!

Monday, June 2, 2014

MATRIK OR MARRIAGE EP 8


*Ayah ketuk pintu bilik*

Ayah : jie.. dah siap ke? smua org dh tunggu tu.

Aku : dah ayah... ayah turunla dulu kejap lg jie turun.

Jantung ku bagai nak luruh berdebar. adakah betul keputusan aku ni? fikiran aku tak menentu. tapi apekan daya tunggal beberapa saat je lagi akad nikah berlangsung. kalao aku lari sekarang ape akn jadi paklah dengan ayah? *sighh* tanpa melengahkan masa, aku turun ke bawah.Smua dah tunggu dengan muka happy..(ok kecuali aku dan khai). khai lihat aku turun tangga, dia terus bangun tuk mengiringi aku.

Khai : yeoppo... *bisik khai di telinga aku*

Aku : hah?

Khai : nothing..:)

Entah ape yg khai bisikkn aku pun xfaham.mungkin bahasa dia. entahlah.Aku biarkan saje dia. dia senyum2 mungkin nak menjaga air muka family. dan aku juga tahu yang dia juga xstuju perkahwinan ni..namun dia stuju hanya kerana papa dan mama dia.

Akhirnya perkahwinan sah dengan sekali lafaz. Tapi aku hairan.Lancar pula si khai berbahasa melayu? bukan ke dia xreti cakap melayu? sah ke akad ni? aku tertanya tanya. Acara pembatalan wudhu dengan menyarungkan cincin juga dilaksanakan. walaupun aku kelihatan senyum sepanjang majlis, tapi dalam hati, Tuhan saja yg tahu macam mana....


    Malam ni semua ahli keluarga bermalam ni rumah ayah..mak mahupun abang ririe. abang ririe dari ptg tdi tersenyum..mungkin dia pun dah restu. ingat lagi malam semalam dia sms
" dik, selamat pengantin baru, smoga berbahagia. adik bahagia abang pun bahagia..hehe peace ^^"
Aku pun tak tahu apa aku nak buat. sedangkan abang ririe tu begitu rapat dgn lukman. x sedih ke dia, tak takut ke dia kalau persahabatn dia dengan lukman akn renggang selepas rahasia ini terbongkar?

Sedang aku menukar pakaian, tetibe khai masuk bilik tanpa ketuk.

Aku : woi pakcik. xreti nak ketuk pintu? xnampak orang tengah tukar baju? haa.. sorry xfaham melayu kan? pfft..

Khai hanya diam. dia pandang atas bawah diriku berjalan dengan perlahan ke arah ku.

Aku : err.... what r u doing? *aku menolak tubuh khai yang berada terlalu dekat dengan muka aku cukup untuk mendengar dengusan nafasnya*

Khai : rilex... ape? pakcik? mamat poyoyoss? mat kePOP? bisu? xfaham bahasa melayu? herm..let me see...oh ya! sape ye yg bagi salah info masa dalam bas?!

Khai makin hampir dengan muka aku. aku terduduk di katil dan aku hanya mampu terdiam. *gulp*
Aku terus menolak keras khai.

Aku : what a minute! O0oo..selama ni ko tipu akulah? oo ingtkan xreti melayu.rupenye fasih....herm... kejap. sebut ape tadi? err.. ape ulang balik. bas? ape bas? \

Aku attack dia balik.supaya aku xkena buli dengan mamat poyoyoss ni.

Khai : aik? akuulak yang kena marah?u know what? u r very rude person i ever know.

Aku : pfft.. so what? ade aku kesah.. haaa... bila sebut pasal bas and kePOp kan..baru ingt. ko la yg kurang ajar rampas tempat duduk aku kan? dah tahu aku nak duduk, sengaja duduk. Padan muka sape suruh cari pasal... eleyh stakat jalan sikit je pedehal.. laki kan. huh.

Khai : woo... woo.. ok fine. now u're mine. i can do anything right? hahaha *khai gelak jahat*

Aku : ape ape? ingat aku takut? nk pukul? pukullah? tak takut pun. ingt sikit pakcik..ni rumah saya.. so ape2 jadi... *jungkit bahu*

Khai : herm... u're right..but..

khai menghampiri lagi..kali ni dia buka butang baju dia satu persatu.

Aku: eeey.. ape yg pakcik nak buat ni? aku jeritt kang!

Khai : jeritlah..lagipun kita dah halal..

Aku : ayah!!!! maaaa..

Belum sempat aku habis jerit. tangan khai dah menutupi mulut aku dengan kemas.

Khai : syhhh..aku gurau jelah. hishh budak kecik nih. ok dengar sini.... aku tahu kita sama2 tak setuju dengan perkahwinan ni. memandangkan kita dah sign contract, aku nak ingatkn jangan langgar..ok budak pendek?

Aku : apa?budak pendek?? eh..aku tahulah...aku yang bagi cadangan kan. so ape nak buat sekarang ni? takkan nak tidur sebilik? orang laki bukan boleh percaya.

Khai : eh aku xhinginlah! xde selera..

Aku : pftt.dahla tipu aku.kata xreti melayu lah..huh geram aku.

Khai : eh pendek xpayah nk geram sgt. malam ni kita tidur je sekali. tapi aku akn tidur atas sofa tu.

Aku : ok..no hal.

Malam itu berlalu seperti tiada ape yang berlaku.

*Keesokan pagi*

knock..knock..knock..

Mak : jie..ooo jie..bangun dah subuh nih

Ayah : awak nih..biarlah depa..depa kan pengantin baru.

Mak : yelah..tapi solat tetap kena..kan wajib tu.

Ayah : yelah..betul juga tu.

Aku: cakk!! goodmorning sunshine! hehehe..ni mak dan ayah duk chit chat depan bilik jie dah kenapa? haa...ngintai erk? *gurau*

Mak : hishh ko ni jie. xde tdi mak nk kejutkn kau bangun subuh. dah lewat dah ni

Aku : oooh.. dah..baru je siap. mak xyahlah risau..jie kan dah ada suami, xsangka suami jie ni alim jugak. dia yg kejutkn jie bangun subuh. heee.. *pusing belakang buat gaya nk muntah*

Mak : baguslah mcm tu. xdelah mak risau sagt. dah cepat turun bawah...tolong mak sediakn sarapan pagi. tuk suami kau tu.

(alaa...lecehlah...)

Aku : alaa mak... suruh ayah buat mcm biasa xleh? beli nasi berlauk je..hehehe

Ayah : haha..a'ah.kan cepat sikit dapat makan. haha  *sampuk ayah*

Aku : kan ayah kan? haha

Mak :hishh..xmanis mcm tu...ko ni jie bnyk lagi kena belajar. jadi isteri ni bnyak tanggunjwb tau ? dah2..turun cepat.mak tunggu kat dapur.

Aku : yelah mak..kejap lagi jie turun.


3 minit kemudian..


Aku ke dapur  dan sapa aunty and paklah.

Aku : Goodmorning aunty, uncle..

Paklah : goodmorning.. aih awalnya pengantin bangun. jie xpanggil uncle lagi dah..panggil je papa..kan jie dah jdi menantu papa dan mama..

Aku : hehehe..yelah..papa.. mama. :)

Aku layan je karenah dua mentua. kalau xkerana dia baik..aku pun xdelah terima semua ini.

Mak : isteri xleh bangun lmbt dari suami. nnti suami bangun nak sarapan, tengok xde sarapan..susah pulak nanti..

Aku : ala mak nih..bagi chance la sikit kat pengantin baru...nk manja2 hari ni..ni x dah suruh jie duk dapur..hehe

Mak : hishh budak nih..dah xmalu la tu nk cakap hal dalam bilik.. jie kena ingt. syurga isteri ada pada suami. ingat tu

Aku : haha..yelah mak.. mak ni.kalu x membebel xsah kan..yelah jie janji jie jadi isteri yg solehah..cewah gitu...

Khai : ehem... yeke isteri solehah..

tetibe khai mencelah dari belakang.
 Aku hanya senyum buat2 kat khai..
(hish..pakcik ni saje nkcari pasal dengn aku..bukan nk tolong aku ) Aku pun cepat2 tarik lengan khai dan sediakn tempat duduk utk sarapan..

Aku : eh ayang dah bangun? meh sini meh.. saya sediakan menu sarapan yg paling istimewa skali..nasi goreng kampung. tadaaa.!! *pura2 mesra*

Aku bagi sign supaya khai get along with the game..

Paklah : mat, kalao mcm ni lah gayanya..xmenyesal kita kahwin kan diaoran berdua kan? haha

Ayah: yelah kan... xsangka depa cepat pulak mesra..hahaha bolehla kita timang cucu cepat mcm ni.haha

Semua orang turut gelak. aku bagi isyarat kat khai supaya dia cepat2 habiskan makanan dia. supaya kami xpayah lagi berlakon mesra. rimaslah...

Selepas sarapan...

Papa dan Mama tengah mengemas baju tuk balik ke korea. Akhirnya stakat ini rancangan berjalan lancar. sbb depa sekluarga akan balik ke korea hari ni. so perkahwinan jarak jauh on!.

Aku : erm..Pa, ma, nak jie tolong packing?

Paklah : eh xpe2..mane boleh dera pengantin baru..hahah xpe jie..dah nak siap dah pun.

Aku : oh ok. tapi kalau nk suruh jie buat ape2 panggil la ye..jie ade kat luar..hehehe

Paklah : baiklah menantu papa..hehe

Aku : ^^

Aku dengan girangnye pergi menonton tv diruang tamu. Rasa boring pula sebab abang ririe dan mak dah balik umah. tinggal aku sorang je kat sini.

Ayah : hah jie... pergilah siap. hantar papa dan mama kamu tu pergi airport.

Aku : alaah ayah... bukannye jie pandai nk bawak kete... panggil jelah teksi..

Ayah : hish kamu nih. ayah xsuruh kamu drive pun..ayah suruh kaum temankan aje...

Aku: oh temankan ayah? ok no hal.. tapi kejap lglah jie siap2 nampak mcm dieorg xsiap packing pun lagi.

Ayah: bukan temankan ayah..temankan suami kamulah...kan suami kamu yg hantar mereka.hhmmm ikut suke hati kamulah jie...
ayah bangun dari kerusi dan menuju ke ruang dapur.

Aku: hah? khai?? dia xikut skali ke??

Aku cepat2 naik atas ke bilik.

Aku : wak.. oo wak.. bangunlah... *aku goncang2 tubuh khai yg sedang terlelap*

Khai : ermm..waee...

Aku : bangunlah..awak x ikut balik korea skali ke?

Khai : x... kenape? awak nk ikut p korea?

Aku : hishh jgn main2lah..org tanye dengan betul nih.

"haishh..habis rancngn aku xmenjadi.ingtkn si mamat poyoyosss ni ikut skali..*Sigh*"-keluh perlahan

Khai : ape dia? xdengar.. eh meh sini nk tanye sikit bleh? yg ko ni gelabah semacm apesal..pastu kejap kau bahaskn "kau" kejap "saya" kejap kau panggil aku " pakcik" kejap " woi" kejap "ayang" ko ni split personality erk? hahaha

Aku : ah lantaklah pakcik ke poyoyoss ke kau ke awak ke same je...bukan xleh paham pun kan? huh. seddih! *Sambil duduk hujung katil*

Khai : xdelaaaa...meh sini oppa yg hensem nk cakap sikit... kite kan dah kawin..ape salahnye panggil ayang mcm pagi tadi..best juga dengar..hahah

Aku : ishh..xde maknanye. oppa opaa.. oppangg pipi kau..baru tau. tapi betul2 la wak. kenapa awak xikut balik?

Khai : entah..mama suruh "oppa" awak ni duk sini  sminggu lagi...katanya honeymoon je kat sini dulu..pastu baru bawa balik seoul.

Aku: uwekkk..jelly ceq dengor. habistu ? camna ni? alaah.. habislah rancgn sy.

Khai : rncgn apenye...dengar sini.bila depa dah balik. maknanya..kita dah xpayah berlakon lagi... ade saya ke xde saya ke same je.betul x?

Aku: haishh... umor dah 27, tapi cel otak x berhubung jugak lagi. tension aku. habis depan mak aYah saya xpayah berlakon? hey manyak cantik.

Khai : eh eh..ye xye jugak. hmm mcm nilah..ape kate kita pindah.?

Aku : ish xleh2. xpelah...malaslah minx idea awak.biar sy fikir sendiri mcm mana...dah2..cepat siap papa mama dh siap dahtu... pergi hantar depa ke airport.

Khai :  si pendek xnak ikut ke..?

Aku: suke hati je panggil aku pendek. ikutlah.. t bising pulak ayah.

Khai : ok. lets jom.

Aku: aik? mcm kenal je ayt tu...pfftt.. meniru la tu.  *jeling*

*Di airport*

Aunty: ok jie..mama and papa pergi dulu. jaga anak mama tu baik2 ye. khai pun.jaga jie baik2. nanti jumpa dekat sana.. :)

Paklah : yelah...kat sana snanti jie mesti sronok... ^^

Aku : yelah pa..ma. *salam*

Khai : ma,anjeonhan yeohaeng iissda. geogjeonghaji maseyo , naneun geunyeoui jal dolbol geos-ibnida. and  gumawo..:) anyeong! ( have a safe journey. don't worry too much, i will take good care of her. )

*lelambai*

Aku : ehem..ape yg awak ckp tdi..?bahsa korea kan? ce translate sikit.. ngumpat erk?

Khai : a'ah..memang ngumpat pun. saya kata " ma, kenapelah ma kawinkan saya dengan si pendek ni. dahlah pendek..rude pulak tu."

Aku: hah?! yeke?? amboiii melampau betol kan..*tampar bahu khai*

Khai : argh..sakitlah! benda betul kan? hahaha

Aku: Nyampah.dahlah jom balik. dah lambt nk pergi kerja.

Khai : *sigh* baillah tuan puteri pendek..


*Dalam kereta*

Aku : ohya..hantar saya balik umah mak ye. saya xde bajulah umah ayah.

Khai : yelah pendek..

Aku : stop calling me pendek poyoyosss.

Khai : waeyo? u calling me poyoyoss, so i call u pendek. fair n square. right?

Aku: ah malaslah. tidur lg baik. nanti sampai umah mak,  kejutkan k .

10 minit kemudian...

Khai : woih..bangunlah pendek. dah sampai..

Aku : *terjaga dari tidur* dah sampai..? ok. mekasih. jumpa esok.

Khai : auff..so dirty. lap air liur basi tu.

Aku : hah? mane? *tekejut*

Khai : hahah xdelah gurau je. Cepatlah siap..saya hantarkan.

Aku : eh xpe2. saya boleh rempit.

Khai : tto? rempit bahayalah. naik kereta selamat.

Aku : huh..tahu ke rempit tu ape? haha

Khai : macam orag xthu rempit tu kan naik motor. awk jugak bagitau mama hari tu.lupa?lagipun mcm mana awk nk rempit kalo motor ade dkat umah ayah.

Aku: oh ye..herm..oklah. tunggu 10 mint. nak tukar baju...

Khai : ok.

Khai hanya tunggu dalam kereta.Kemudian mak marah sebab x jemput khai masuk rumah sendiri.
Aku pulak lupa yg dia skang dh jadi suami. tapi si poyoyoss tu pun bendul jugak...dah tahu umah mak mentua xmasuk ape hal..xpasal2 aku kena bebel. Tapi khai masuk juga lepas mak ajak masuk.Khai masuk bilik, dan aku keluar dan bagi warning kat dia supaya x sentuh barang aku.

Aku: mak abang mana? xnampak pun..

Mak : abang kau keluar pergi beli barang nak buat kuih.

Aku : oklah mak..jie pergi kerja dulu. *salam mak*

Mak : yelah..jie jgn lupa pesan mak ok. jadi isteri yg baik.

Aku : yelah mak.. ayang! oo ayang..jom pergi.. ^^ *pura2 mesra depan mak*

Khai : ok..mak, kami pergi dulu.. *salam*

Mak : yelah khai..nanti lepas hantar jie. nak datang balik sini pun boleh...mak alu alukan.

Khai : hhaha baiklah nanti sayA datang.

Aku : ha ha ha..dah2la tu berbueno ye..mentua dan menantu. nanti kita sambung lg.jie dah lambt nih..*cium pipi mak* bye2 mak..cayam mak mmuah mmuah!

Mak : hishh budak ni..mulut mengalahkn machine gun*sambil cubit lengan jie* .yelah mak pun sayang anak mak jugak. bye.. ^^





BERSAMBUNG....

p/s : thanks to all my nice readers/viewers for reading this story "MATRIK OR MARRIAGE EP 8" #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadThelOve #ForeverMyLoVE

&  All the picture posted here... not related at all...it just for show the expression. ^^ see you next episode ya!




MATRIK OR MARRIAGE EP7

3 minit kemudian...

Khai : mum, i'm ready.

Madam : orrr arasso. khaja. jie, ok dah.. jom.

Aku : ok lets jom bebeh! 

*mata aku terpandang si mamat poyoyoss. tekejut dan saling memandang....*

( makk aihhh!! ni nk pergi shopping kat mana ni? punye pakai smart.. perghhh ) *pandang atas bawah*

Aku : o'oo..kejap2. aunty, jie tanye sikit bleh? tapi jgn marah kay.. kat korea, kalau nk pergi shopping kena dressing mcm ni ke? makk aiihh..*sambil tunjuk pda khai. yg pakai baju design mahal, pakai mcm ala Kpop memang nampak anak org kaya.* (oh lupe..dia memang KePOp pun)

Madam: haha...xdelah. khai ni memang suka pakai macm ni.. katanya kena smart sentiasa..

Aku: ooo..ok. *berkerut* oklah jom. nk naik kete or rempit? haha

Madam: rempit tu ape?

Aku: err.. rempit tu..mcm ni.. broomm broomm! *sambil buat gaya*

Madam : ooo0o motorcycle? eh kita kn bertiga..mana boleh

Aku: hehhe.. yelah gurau je.

*Di shopping komples KB*

Aku : laa.. shopping sini je ke? ingtkn nk shopping ape..(kataku perlahan). aunty, kalo shopping sini, barang kat korea pun ade kot asenye...ape kate kalo kite pergi shopping dkat pasar siti khadijah ke, pengkalan kubor ke, baru bestt, baru extreme sikit nk bawa balik korea.

Madam : ye ke? o0o0o...entahla..si khai ni hah..katenye nk tgok mall kat sini mcm mana..kalo mcm tu jom kita pergi sana.

Aku : ok.tapi kalao aunty nak shopping or cuci cuci mata dulu kat sini pun boleh je.. lepas ni baru kita pergi sana.

Madam: ha..ok juga tu.

*sambil2 tu si khai asyik pandang2 je aku dgn jelingan tajam. tak pernah pulak dengar dia bersuara*

Madam : eh..ade spa.. jie aunty nk try urutan kat sinilah kejap.boleh? jie pergilah shopping dulu dengan khai.. nanti kalau aunty dah siap aunty call okeyh..bye2
*aunty pergi dengan terburu buru*

Aku: eh?..aunty! kejap..
*belom sempat habis cakap..si aunty tu tinggalkn aku dengn khai..*

Aku: alaaah..ape aku nk buat dengan si Mr poyoyoss ni...* keluh perlahan*

Khai : ehem..so, what shud we do now? shaw we go?

Aku: err.. alaa..dahla xthu cakap mlayu mamat ni.. err ok shaw we? ok, ( alah..aku nk ajak dia pergi mana? kat sini mana ade tempt yg best2.smua biasa2 je..) hah! oh, ok ERrr first lets go to the bowling center.. lets have a game! hehe
(ah lantaklah bhsa omputih aku cane..jnji dia paham)

Khai : hah? ok..lets..

*dah xthu nak buat ape, main bowling jelah*

Aku: mana aunty ni..lama pulak dia duk kat spa tu..dh 3 game aku main. xsiap2 lagi ke..*sigh* Mr poyoyoss ni pulak xmenarik langsung...diam je.

Khai : ehem...so u stll want to play one more game? because i think thats enough.

Aku : hah memang pun.. sakit ibu jari aku baling bola besaq gedabaq tu. yang mak kau pun satu pergi spa lama2. hiishh.. *kata perlahan*

Khai: hah? sorry?

Aku: eh...nothing.err... so i think thats enough for today. erm.. shaw we move to next place? ermm or maybe u have a place u want to suggest? 

Khai : erm..no. 

Aku: herm.. ooo kay.. so.. 
*tetibe text sms sampai*

" i'm sorry jie, aunty got a appointmnt with someone i know. so, jie and khai have fun kayh"

Aku: oh makk kau... ape aku nk buat ni? aku dh agak dah..mesti rancngn depa ni.

Khai : what happen?

Aku : nothhing.ur mum said.she had to go first, because she have a appointmnt with someone. so? what shud we do now? 

Khai: i dont know..depend on u. if u want to proceed with all this stuff.. i'm okay.

Aku: really?err.. ermm. so! i think we shud go back home now..heheh is it okay for u? u dont have nothing to buy here?

Khai : nope..

Aku: ohyeahh... boleh balikla mcm ni. entah pape depa ni. nk kenen2kn xkena masa...ingt org termakan pancing ke. hihi. *kata perlahan*. ermm..so, mister khai, if u dont mind, u can go back home by urself..., becoz i also have a to meet my frends here.. ermm okbye.

Khai: sorry?? so u want me go back home alone? without his daughter? are u mad?

Aku: hah? kau ni dh apesal plak kate aku gile.. no no no..mister, u go back, n if my father ask, just said i with my frends "lepaking" okay.. *

Khai : what?? no no no.. u shud follow me go back home. becoz if anything happen, i dont want to take a blame.

Aku : eh dok pahang beto la aq dgn mR poyoyosss nih. haa.. kan dh kluar loghat teganu campur klatey. its okay. my ayah... will know. just go. becoz i familiar with this splace.

Khai : ok... if anything happen dont blame me. 

*khai pergi *

Aku: ok no halla.. *sambil buat tabik spring dkat khai*

*aku terus call kawan*

Aku : wei nad..ko dtg amik aku dkat KB mall skang bleh x..

Nad: aik? ko sorg je ke? ko pahal duk kat KB Mall?

Aku: adelah..dtg jelah..aku malas la nk naik bas.

Nad : ok2. tunggu kat temapt biasa. t aku dtg

Aku: beres...




Khai memandu kereta sambil membebel sendirian...

"what wrong with dat girl??! haishh...dahla kecik je. wah.. sedap kutuk aku. cakap aku bisu la, mamat poyo la, dia tak tahu aku faham Bahasa dia, eh this is khai la.. setakat bahasa melayu. dari kecik lagi aku dah belajar dari papa la. ape KePop? eyh dahlama aku perhati budak kecik ni... kurang asam jugak budak ni ye. Dia tak tahu ke yang dia dapat aku jadi suami dia?!dahla aku ni hensem..kaya. mana dia nak cari complete package mcm aku ni. dia? xcantik mana pun..mulut potpet potpet...kalah burung murai. eh kalao x kerana mom, n papa aku pun tak hingin dengan si kecik tu lah" *sigh*



*Umah mak jie*

Aku melangkah masuk ke dalam rumah...

Aku: Assalamualaikum..mak. jie dah balik ni.

Abang ririe : Waalaikumusalam.. mak xde. mak pergi umah ayah. katenye jumpa dgn bakal besan dia..

Aku: hah? herm..ok. jie nk masuk solat asar kejap. bang, lukman xde dtg ke hr ni?

Abang ririe: entah..xde plak asenye.. kenape? ko dah rindu dia? huh

Aku: xdelah..saje tanye. sbb hr ni xnmpk pulak dia dtg.

aku masuk bilik tuk solat asar. Doa selepas solat aku berdoa... semoga Tuhan permudahkan segalanya.Aku terlelap dek kerana kepenatan tghhr tdi.

*7.00 PTG*

aku terjaga dr tidur.Capai jam tgn ats meja tepi katil.
" Allah! dh nk maghrib upenye!."- omong aku sendirian.Aku cepat2 capai towel dan menuju ke bilik air tuk mandi.
*selesai mandi*

Abang ririe : aih? nampak cam kalut ja..ko nk pergi mana ni?

Aku: umah ayah.

Abang ririe : dah kenapa? 

Aku: adelah.pasal keputusn jie nk kawin ke x... eh abang, mak xbalik lg ke? 

Abang ririe: blom..eh sat. habis tu ape keputusn ko dik? nk kawin ke xnak?

Aku: erm... surprise!! hahaha xleh kasi tau skang..nk thu kena tunggu esok ah klah bye. nk p siap sat.oh ya..mlm ni jie xbalik umah kot... tido sana terus.

abang ririe hanya menggaru kepala dan menjongketkan bahu


*sampai umah ayah*

Aku masuk kerumah diiringi salam. dan aku melihat dua belah family sudah ada di meja makan ready tuk makan malam bersama. aku kira, mungkin depa nak dengar jawapan aku lepas makan malam. tapi eloklah tu aku pun tengah lapar. Seusai makan malam, kami semua berkumpul di ruang tamu. tapi tidak pula nampak batang hidung si mamat poyoyosss tu. tapi xmengapa...

Ayah: jie, so mcm mana? kata putus jie? stuju x..?

Aku diam kejap dan smua tertumpu ke arah aku.

Aku: erm... jie rasa... oklah jie stuju. tapi jie ade syarat.

Paklah : ape syaratnya? jie, uncle xkesah syarat ape pun.janji jie stuju..hehehe

Ayah : jie..syarat ape pulak ni?

Aku: bila uncle n aunty nk balik ke korea? 

Paklah : lusa..kenapa?

Aku: ok syarat jie adalah... pertama. no reseption, no majlis besar besaran..just akad. n kedua. akad nikah kena buat esok. ketiga, perkahwinan ni jie nak buat masa sekarang xdihebahkan. so stakat ni tu je syarat jie.heee so camna stuju?

Ayah : jie..ape yg jie merepek ni? 

Aku : ermm..xpelah.kalo xstuju, xyah lah kawin.lagipun jie pun xrasa khai nk kawin dengan jie..

Uncle : oklah. uncle stuju. tapi uncle pun ade syarat juga.

Aku: syarat? ok..no problem.. its a win win situation.

Uncle: uncle nak reseption kena buat juga dekat korea.

Aku: tu je? kalo dekat korea.ok no hal.. tapi kena buat akhir tahun ni. hehehe peace yo..

Mak: jie. ko ni dah kenapa? mak xajar ko bercakap mcm ni dengan org tua tau x..

Aku: hehe..oh sorry smua.maafkan sy sekiranya ade yg terkecil hati dgn kata2 jie tdi.harap xde yg terasa.jie cuma menyatakan kehendak jie sama mcm jie tunaikn kehendak ayah dan uncle. ^^

Uncle: xpelah.. uncle faham. uncle berterima kasih dekat jie sebab jie sudi jadi menantu kami. uncle and aunty tahu jie baik orang nye...

Ayah: dah ayah nak jie masuk.

Aku: masuk mana? oh hehehe ok. oklah smua, jie masuk bilik dulu.esok kita jumpa lg..hehehe.

ayah mengekori aku ke tangga dan..

Ayah: jie xyah balik umah mlm ni. duk je sini...

Aku: ok..jie akn duk je diam2 lam bilik tu..sampai majlis akad esok tu ye..^^.goodnight yah..c u besok.

Ayah hanya diam. mungkin dia kesal dengan sikap aku depan tetamu tadi. tapi ade aku kesah. kalo boleh aku nak ayah cancel je perkahwinan ni.Tapi setahu aku ayah xkan xcancel.Sambil aku duduk di katil, tetibe aku terfikir, kenapa si poyoyoss xde? keman dia? adakah dia pun memberontak mcm aku? arhh..lantaklah kalo dia pun protes... aku yg untung. tapi dia dah mcm berserah je...xde chancelah nk cancel.

*TEXT sms masuk*

Lukman: "jie, ade benda sy nk bincang dgn awak."

entah kenapa text tu nampak mcm satu benda yg serius. jadi aku pun reply text tu

Aku: " kenapa ni wak? bunyi mcm serius je.. ade katna ni?

Lukman: "ade dekat tempat biasa. irwan n kawan2 yg lain pun ade ni."

Aku: ermm...ok2 tunggu. nanti saya sampai


Ayah baru ingatkn yg aku xdibenarkan kluar rumah mlm ni. tapi lukman mcm ade hal penting nak bgtau aku.aku curi2 kluar dgn panjat balkoni seperti yg slalu aku buat.Kaki aku mencecah lantai aras bawah.Tapi bila pusing...

Aku : Astaghfirullah-a-laziim! terkejut aku. weyh! ko ni dah kenapa dah mcm hantu kat sini?

Khai : what? u r the one who acting like a strange people. pfft. where are u going? 

Aku : alaah..sibuk pulak dah mamat poyoyoss nih. err..sorry mister, i need to go somewhere for a while, so if my dad ask, just said u dont know. and dont tell my dad, u see me get down from there *tunjuk balkoni bilik aku tingkat atas*. ok?? syhhh *sambil buat gaya* okbye mamat poyoyosss

aku berlari anak..kemudian aku patah balik sebab..

Aku: oh ya..mister P, maaf kat sini anda dilarang merokok. *capai rokok di mulut dia dan pijak ke lantai*

Khai : ya!! bicheosso?!! haishh..

aku buat xendah n cepat2 berlari sambil tolak motor keluar dari rumah.takut ayah perasan yg aku kluar rumah.

Khai : haishh...si pendek ni. geramm betul aku. tunggulah kalao dh kawin nanti..tahulah aku nak ajar si pendek tu *monolog*

Khai masuk kedalam rumah memandangkan hatinya tengah menggelegak kerana jie yg suka cari pasal tu.


Bila aku sampai je aku lihat smua dah ada kat situ...

Aku: hi guys..

Lukman : bi..

Irwan, nad and sue hanya diam dan hanya menjunkit bahu

Aku : kenapa ni wak? bunyi lain mcm je..

Lukman : dudukla dulu.

Aku : kenapa ni? wan? nad? sue?

Lukman : mcm ni, sbenarnya, ptg tdi sy terlanggar satu kete bmw...org tu minta ganti rugi.

Aku: hah? abis? awak xde pape ke? cedera kat mana2 x?

Lukman : x.x.. xcedera pun. tapi masalahnya, org tu minta ganti rugi bnyak. mcm mana ni? sy xde duit..xkan nk bg tau abah n mama.. masaklah nnti.

Aku: ok2 rilex2...brape?

Lukman : 100 ribu.

Aku: hah???!! mana nk dapat duit banyak tu?? ada minx contact x? kita cuba nego dgn dia...

Lukman : ade2... nah *sambil hulur contact 

Aku pun capai dan try call.

Pemandu BMW : hello...

Aku: hello encik, boleh saya jumpa sekarang?

Pemandu BMW : sorry...sape ni?

Aku: saya kawan kepada orang yg terlanggar kereta encik tadi. so kalao boleh kita jumpa kejap?

Pemandu BMW : ooo...ok no problem. dekat mana nak jumpa?

Aku : ok kalau encik boleh datang ke... ermm.. dekat restoren kafi dekat roundabout pekan baru?

Pemandu BMW: oh sorry..kat mana tu? maaf saya xberapa kenal kawasan ni.

Aku : saya yakin encik ni mesti ade GPS kan? so gunalah emudahan tu. saya tunggu.sekarang tau..
AKu terus matikan panggilan.

Pemandu BMW : hel..hello?! haishhh is it all malaysian girls rude like this? auuff...headache!


Aku: ok..sekarang cuba rilex.. sy yakin kita boleh bawa bincang. calar teruk ke?

Lukman : tak..cakar sikit je.

Aku : wah... orang kaya. suka amik kesempatan dengan orang mcm kita ni. berlagak je lebih. xpe...kite chill...

Nad: jie... kalo dia xnak nego camna? abislah... 100 ribu kot. mana nk dapt? aku rasa kalo kita kumpul n minta sedekah pun belum tentu cukup..

Aku: rilex guys...jom kita pergi restoren kafi. kita tunggu dia kat sana.

5 minit kemudian.


Sambil kami minum, kemudian tiba sebuah BMW putih. Aku sperti kenal dengan kereta itu. tapi buat ape dia kat sini?

Lukman : tu hah dia dah sampai.

Aku: mana? yg warna putih tu ke?

Lukman : yelah xsalah lagi yg tulah...rasa mcm pemandu tu cina.

Aku terkaku sekejap. bila pemandu melangkah keluar. tekaan aku betul! itu si mamat poyoyoss!! bila masa pulak dia excident dgn lukman?? ( alamak! kalo mcm ni boleh kantoi rahsia aku. xleh jadi ni.)

Aku : eh korang...aku rasa kita bincang esoklah dgn dia.. hehehe *sambil pusing membelakangi khai*

Irwan : woi..tdi ko yg semangat sgt nk negolah apelah..ni nk lari plak dah kenapa?

Aku : mane ade aku nk lari..errr.. oklah mcm ni. korang tunggu sini, biar aku pergi bincang dgn dia. korg jgn kemana mana tau? tunggu sini je. okeh?

Aku pun menuju ke khai. dan si khai pandang semacam dengan aku.

Aku : eerr hi! what r u doing here? he.he.he..

Khai : what? so i cant came  here ? 

Aku : eh no no... ermm can i talk to you bout excident..just now i'm who calling you..

Khai : pfft! no wonder u r so rude... so? u telling me now.. that  guy who crash my car is ur fren? or ur boyfren? 

Aku : err..ok2 lets slow talk ok. i dont care u want to call me rude or whatever, can u just let it go...? plisss.. becoz i dont think ur car scratched much. 

Khai : haha..so u want me let it go just like that? i think u know how much the price of this car. oh can i suggest something? erm.. if ur fren cant afford the damages, as a girlfren, u pay..

Aku : ha ha ha... u think i believe this little scratched one hundred thousand? kidding me..pftt

Khai : ok..dont believe me. let police settle this case.

Aku: wooo..chil bro. ok2. i'll pay.. but monthly? perhaps? can i..? pleaseee

Khai : hahaha... unbelievable!! ok agreed.

Aku : but i have condition, dont let him know that i;m paying. and dont let him know about us. lets keep it as a secret okay? *sambil buat muke kesian*

Khai : *sigh* ok...but i also have  conditions.

Aku: what? tell me..just anything...but depend on my affordable

Khai : ok.. but i;ll tell you later.not now.

Aku : pulak dah? papelah...so its settle right?

Khai : yup settle.

Aku: oh yess!! ermm so c u at home. 

Aku pun berjalan ke tempat meja makan kawan2 aku dan khai masuk kereta pulang ke rumah. hal ni selesai mcm tu je. smua kawan2 hairan mcm mana benda ni boleh settle mcm tu je. dan khai send sms kpd lukman yg dia xpayah bayar ganti rugi tu.Sebaliknya aku yang tolong lukman bayar dan in perjanjian aku dengan si khai. Rahsia ini hanya kami yg tahu.kalau lukman tahu yang aku tolong bayarkan, mesti dia marah, malu dan kecewa dengan tindakan aku. 

BERSAMBUNG....

p/s : thanks to all my nice readers/viewers for reading this story "MATRIK OR MARRIAGE EP 7" #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadThelOve #ForeverMyLoVE

&  All the picture posted here... not related at all...it just for show the expression. ^^ see you next episode ya!

Tuesday, May 27, 2014

MATRIK OR MARRIAGE EP6

"huh... macam mana ni... syarat masuk matrik, status pelajar perlu bujang, dan sepanjang tempoh pengajian, pelajar tidak dibenarkan berkahwin. arghhh! pening arrr. kalo aku tolak..ayah tetap akan paksa. arghh malaslah fikir! baik tidur dulu lagi bagus.. manelah tahu Tuhan bagi hint ke dalam mimpi nk kena pilih yang mana.. hmm" - omong aku seorang diri.

aku lelapkan mata....

   1 Jam Kemudian aku bangun dari tidur.

{penulis: kome2 mesti bajet teman nk masukkn elemen bermimpi jodoh kan? huh! xsama skali..ok jom sambung baca}

 aku membuka mata perlahan-lahan. rasa macam nikmat je dapat tidur sekejap di tengah hari camni.tetibe aku dapat idea!
"eh kejap! ha... kenapala aku xterfikir dari smalam? hermm...nampaknye masalh slesai! bapak nk sgt kan jie kawin... dah macam drama melayu ye? ok...paham paham.. jie pun akan ikut mcm drama melayu..ingt ayah sorg je ke yg tgok drama melayu? jie pun tgok gak ah... hehehehe " *gelak jahat* [ penulis : nampak x disitu..hah terus dapat idea lepas tidur. tu la angpa tidur itu mesti effective hahaha]

aku bangun dari katil n kluar dari bilik..memandangkn masalah dh slesai...harap2 rancangn ni berjaya.. :P
aku menuju ke dapur..

"mak..ooo mak.."  *mencari kelibat mak* "aik? xde orang pun?... ke kedai kah dia? " sambil menuangkn air kosong ke gelas dan menuju ke ruang tamu, buka tv,

"Ohyeahhh! senangnye dalam hati.. masalah slesai.. hati mak ayah ku jaga..cita2 aku kejar.." *sambil meneguk air kosong, alih siaran tv*



tetibe fon berbunyi...

nad : "Woii jie!! jom lepak.."

aku : " Makk aiih... sakit tlinga aku. waalaikumusalam"

nad: " eh? heheh Assalamualaikum cayam...haha. eh jie aq dh ade kat kelantan ni. jom ah lepak. sue ngan yg lain2 pun dah ada ni.."

Aku: " aik? bila korang balik? xbagitau pun. korg dh x keje ke?"

nad: " alaaa..datang ar dulu.. t kite bukak citer baiikkk punyerr..hahah kat tempat biasa erk.. okbai. jgn lupa tau!" *matikn ganggang*

aku : " eh eh? kita blom habis cakap lagi dh letak? hermm.." 

"tapi ok jugak depa dh balik..xdelah aku bosan hari ni..hehehe" aku terus bersiap siap utk ke tempat biasa kami lepak.

[di kedai tunduk] *kedai yg budak2 skolah slalu lepak dgn kawan2 ptg menikmati megi sup*

Aku : " wei korang... perghh kemain korang kan.. p keje part time uar negeri x ngajak.. dahla xngajak.. sampai hati balik sini pun xbgaitau kan?" *sambil mengambil tempat duduk.

Nad : " haha relex arr.. dah nama surprisee..."

Sue : " entah... xsyok ah kalo x surprise...hidup kena salu sruprise..haha"
Aku : banyak la ko punyer surprise.. eh sat. korang dh order tuk aku x?"

Nad : dah.. mcm kiteorg xtahu ko slalu makan ape..kalao xmegi sup.. megi sup..tu jelah feveret ko kan..haha
*semua gelak*


                         
Aku : hahaha yelah the most feveret  baqhang. :P. weyh mana irwan? kate smua ade? tehah? "
Sue : irwan xdpt join.. tehah sat lg join..katanya nk settle surat tawaran dulu

Nad: duk sibuk tanye orang.. nih kami pak nk tanye..slalu bayang ko ade je.. kali ni xde pun? mana dia?

Aku : bayang2? sape?

Nad : huh..tgok sue, buat2 xtahu pulak. sape lg kalo bukan bakal laki ko lukman..

Aku : eh korang sebut pasal tawarn tdi kan.. korg dpt x? 

Nad : eh eh..pandai pulak tukar topik.. xkan gadoh kot... bukan dulu "love bird" ke..haha

Aku : ngade je kan.. xdelah xgadoh pun.. aq xbgtau dia yg kite nk lepak... alah..memandangkn irwan pun xdtg, so apekate kite anggap je "leparking" kite ni sbg "girls moment" haha. weyh.. citerla ampa dpt katna?

Nad : aku xdpt matrik..sbb aku xapply. tapi..haaa surpriseee! aku dpt SPA..haha aq mohon jd nurse. aq dpt kat johor..haa aq dh nampak dah..lepas dip 3 tahun mesti kompem dpt keje..haha kau sue?

Sue : aq xdpta weyh.. so aq nk sambung form6 dulu, baru sambung degree...

Aku : sambung katna? skolah kite ke?

Sue : a'ah... kau jie? dpt x matrik impian?

Aku : hehehe..see da leg la..mesti la dapt.. hiiiii! aq dpt kat perak weyh! korg tau x..perghh masa aq baca surt ni giler  kau  x excited? hahaha. tapi lukman xdpt sama dgn aku, dia dpt kat pulau pinang. tapi xpelah...jnji cita2 aku dh hampir..hihi

Nad : yeke.. aq ingt lukman dpt skali.. tapi aq dgr irwan bgtau yg lukman dpt offer pergi oversea sambung medik?betul ke?  xkan dia xbgtau kau?

Aku : hah? xde pun...dia just kate yg dia dpt kat pineng je. uish..xkanla lukman tolak kot. kalo aq, aq terime je. xmungkin..xmungkin ye tolak.

Nad : tapi takkan irwan nk tipu pulak. weyh entah2 lukman tolak sbb kau x? hahaha.. 

Aku : gila ke ape.. kalo aq jdi dia..baik aku pergi sambung belajar oversea... bak kata org jauh perjalan luas pemandangn. xkan sbb aq kot...xmungkinlah...

Sue : ok girls..lets change da topik. ececece nampak x kecanggihan bahasa disitu..haha 

Semua : *gelak*

Aku : hahah Vongokss jee.. mentang2 duk luar negeri kelantan 3 bulan dh cakap omputih..haha lawok mu nih. ><\

Nad : entah..xleh blah.. hahhaa. weyh weyh... korang nk tau x ada khabar angin yg budak kelas kita dulu nk kawin? korang tau x sape?

PANG!!! woh... tetibe rasa mcm terkena kat muke je nih(?). ( ishh...depa tau ke? xmungkinlah...eish..crita pasal aq xterbocor kot. xmungkin ayah aq yg sebarkn citer.. abg ririe? lagilah..dia bukan suka sgt ambil thu pasai org.)

Sue : yeke?! sape weyh? ko kenal ke? citer citer..

Aku : hah? sape? mana kau tahu citer ni?

Nad: xdela..aku pun xpasti..tapi aq ade dgr jiran sbelah umah aq kata classmate kite nak kawin..perghh muda lagi. kot.masa2 aku mula2 dengar, aku ingt jie..haha almaklumlah dia dgn lukman asyik berkepit je..tapi rupenye org lenlah..hahaha. sape erk name dia dh lupe..katanya bulan depan kawin.

Aku : fuhh lega...

Nad : hah? asal ko nk lega lega bagai ni? xpaham betul aku..

Aku : eh..hah xde papelah..aku legala... aq ingt nama aq yg naik t.. hahaha. 

Sue : haha..entah pape... wah..untunglah dia.. dah nak kawin. aku pun nak kawin gak..tapi xde sape nak kat aku... hehehe :P

Aku : x usah ngade k... bnyk ar ko punye kawin... muda lg kot. 

Nad: tapi kan..aku rasa kan.. dlm ramai2 kite ni kan..aku rasa yg kawin paing awal kawin kau jie..hah sbb kau kata xnak xnak xnak..ast2 tuhan cepatkn jodoh kau..haha pdan muke kau cite2 entah kemana, kawin pulak usia muda..haha

Aku : haiih...ni makan dia..*tunjuk buku 5* haha..agak2 la korg. mulut kalo xcelupar xleh kan.. mane si tehah ni? kata nk dtg..xnampak pun batg idung..hmm

tetibe telefon berbunyi..

*angkat call*

Aku : " hello yah.."

Ayah: " ha jie..jie ade katna? ayah nk minta tolong jie temankan mama si khai pergi shopping barang tuk dibwa balik korea.

Aku : hah? ala ayah... jie tgh lepak dgn kawn2 ni..ade dekat pekan. kat kedai tunduk. anak dia kan ada...

Ayah: anak dia mana kenal kawasn yg jie membesar ni hah... bila lg nk berbaik dengan bakal mak mentua..

Aku: hishh kesitu pulak.. oklah2.. bagi jie 10 minit satg jie sampailah..suruh aunty tunggu ye..okbye yah.

*terus off henfon*

Aku: wey geng...aq ciao lu kay... ayah aku col suh temankn makcik aku pergi shopping ape entah..klah jumpa len kali.

Smua: ok... 

Nad : jie rempit tu lekloq sikit..kang mak mentua kau nampak xjdi buat menantu..hahaha

Aku:  haha ngade je..sape mentua aku?

Nad: aik? takkan ade ramai calon suami? sape lg man kau la..

Aku: oh lupe..haha dahlah..malas aku nk layan..okbye. 

*STart enjin motor*

*sampai umah ayah*

Aku: Assalamualaikum... yah.. oo yah. jie dh sampai ni.

Ayah: Waalaikumusalam.. ha dh sampai pun. jie pergi la masuk dulu.

*berjalan masuk*

Aku: hi aunty... kata nk pergi shopping? jomlah. jie dh siap dah ni.

Madam : kejap ye jie..kita tunggu khai jap.

Aku: aik? khai ikut skali ke? jie ingtkan kita berdua je dating..hehehe.

Aunty: hahaha...xbolehla..kalo ade khai, jie bolehla kenal2 sikit dgn abg khai ni..

Aku: errr..he.he.he..oklah aunty jie tunggu kat depan ye.

Aunty : ok..

(huh...asenye xyah kenal2 kot... si mamat poyoyoss tu bukan thu cakap melayu pun)- monolog 

3 minit kemudian...

Khai : mum, i'm ready.

Madam : ermm khaja. jie, ok dah.. jom.

Aku : ok lets jom bebeh! 

*mata aku tepandang si mamat poyoyoss. tekejut dan saling memandang....*


BERSAMBUNG....

p/s : thanks to all my nice readers/viewers for reading this story "MATRIK OR MARRIAGE EP 6" #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadThelOve #ForeverMyLoVE

&  All the picture posted here... not related at all...it just for show the expression. ^^ see you next episode ya!

Saturday, May 3, 2014

MATRIK OR MARRIAGE EP5

 Ayah: " jie jangan lupe kita kena bincang hal tadi tu hari ni jugak..

 aku diam sekejap.

 Aku: " erm.. yelah.. t jie fikirkanlah... malam t jie bagi jawapan.

 Ayah:"baiklah..ayah bagi jie masa sampai malam nanti...tapi jie fikirkanlah demi ayah ye..hehehe"

Aku: "yelah yah.."

*Aku cepat2 bangun dari meja makan menuju ke bilik*

       Aku bersiap untuk pergi ke rumah lukman.

Aku : " mak, ayah, jie kuar p umah lukman jap..."

Mak: "hmm yelah....lepas tu jangan duk merayap balik terus.Kalau jumpa dengan abang kau tu suruh dia balik kejap... mak nak dia tolong mak kat kedai nanti"

Aku: "yelah mak.. t orang bagi tau abang. pegi dulu ye."

Mak: "hmm.."

5 minit kemudian, Sampai di rumah lukman.

*SMS*

Aku : "yunk, saya dah sampai depan umah awak ni.. <3 "

Lukman : " ok bi.. jap eh"

Kemudian lukman kluar bersama satu sampul surat ditanganya.. sambil senyum2 hensem yang menampakkan lesung pipitnya nipis tu.Aku pun membalas senyuman hensem lukamn itu ^^

Lukman : Assalamualaikum bi.. eh jomlah masuk dulu  ma dan abah ade je kat umah... lagipun bi dah lama x datang umah kan?

Aku: " eh lain kali jelah wak.. sbenarnya saya ade hal jap  lagi, surat ape yg sampai tu? Matrik erk? ^^

Lukman : oh.. a'ah.. dari matrikulasi.. saya rasa awak dptlah tawaran ke matrik.. haa suke  la tu kan??

*Sambil capai surat dr tangan lukman*

Aku: eh eh...soalan ape tu? Haruslah hepi..haha dah lama tunggu angan2 ni tau..hehehe

Aku pun buka sampul surat tu..."yeayyy!! orang dapatlah yeayy..Alhamdulillah..dapat kat Perak.. hihih ingtkan result SPM yg hanya 5A,5B tu xdpt..heeee sronoknye!" aku gelak seronok.

Lukman: untunglah dia dapat..kita jugaklah yang....hmmm xthulah nak kata ape.

Aku: eh? awak xdpt ke? habis xkan xdpt langsung? xmungkinlah.. result SPM awak dpt straight A's xkan matrik xterima? xmungkin xmungin..

Lukman: yelah.. Matrik sekarang dah xterima orang hensem macam saya ni skang..hahaha

Aku : -_-"

Lukman: hahah ok2 gurau je.. sbenarnya bi, saya dpt je tapi dapat xdapat dkat perak sama dengan awak..saya dpt dkat pineng...huhh habis cane erk?

Aku: alaa.. ok la tu daripada xdapt langsung..

Lukman: tapi kita dah janji nak masuk matrik ditempat yang sama..

Aku: haish..pelajaran di dahulukan, masa depan di utamakan.. hehehe xpelah wak.. bukan lama pun stahun je pun.. i know yukenduit bebeh! hahaha

Lukman: habis kalo awak sangkut dengan pakwe baru cane? habis saya macam mane? ha.. kita kan dah janji..

Aku: err...ala kalau dah jodoh xke mana...oklah wak..saya balik dulu la ye..t kim salam dekat my parents in law to be 5 tahun akan datang ye..hehehe bai bai *waving* [rasa nak termuntah pun ade kadang2 dengan ayat2 si lukman ni]

Lukman: hmm yelah.... naik motor tu elok2.


             Aku singgah kedai HOME YOU tuk membeli  stock milo yang kehabisan. "Eh.. abang. buat ape kat sini?" tanya aku stelah nampak abang ririe duk melepak dengan kawan dia dekat kedai tembikai cina sebelah kedai Home You."

abang: xdelah lepak je...ayah dah balik ke?

Aku:  mak suruh balik kejap..ade hal katanya. hish.. abang ni.asal ayah datang umah je hilang.. asal hilang je ayah datang umah..apelah..taulah marah kat ayah..tapi xpayahla cabut lari....macam budak2 betol

Abang: your brain.. aku bukan larilah.  ni aku nak tanya pagi tadi ayah ade citer kat aku yang ko kena kawin dengan anak kawan dia? habis kau stuju ke jie?lukman dah tahu?

Aku: amboiii bnyak beno soklan... eh bang.. perlahanlah sikit. entahlah bang..tengah fikir la ni... di luah mati mak, ditelan mati bapak.. eh? betul ke peribahasa ni? ah..papepun benda ni abang jangan kasitau lukman.

Abang: haha... lantak kau la jie. masalah kau abang xcampur. tapi abang kesian kat kau dik..

Aku: aik? kenapa plak?

Abang: yelah.. baru 18 tahun dah kena kawin..hahaha simpan jelah cita2 kau dik.. bukannye abang xtahu yang kau tu akan dengar cakap ayah.

Aku: *garu garu kepala* tu la pasal.. asal ayah tu xkawinkan je abng. xpasal2 org dah langkah bendul..haa! ape kate abang je kawin dgn anak kawan ayah tu..senang citer..haha

Abang: kau gile??!! i'm a stret man okay..hahah mongok je kau kan..

Aku : hahaha dah ah... jie balik dulu.abang. jgn lupe dh habis lepak balik cepat2. mak nak mintak tolong ape entah. daa... balik dulu.

Abang: ok

            Entah kenapa kai pertama rasa berat hati je nak balik rumah. dalam hati teringin je melencong ke tempat lain tenangkan fikiran. tapi bila fikir2 balik, kawan2 aku smuanya brada di luar negeri sebab depa smua ikut kakak/abang depa kerja part time luar dari kelantan. (ah untungnye dorang...)

*sampai depan rumah mak* aku menuju ke pintu utama rumah yg agak usang itu dengan langkah yang agak berat dan berselang seli dengan keluhan yang perlahan. padahal aku baru terima berita yang baik dari matrikulasi tapi entahlah...

Aku : Assalamualaikum mak..jie dah baik ni.. *menuju ke bilik*

Mak: Waalaikumusalam.. hah.. macam mane? dpt ke x?

Aku: ermm..dapat mak. kat perak.

Mak: habis tu yg muka masam mencuka tu dah kenapa?

Aku: xde papelah mak. mak.., jie masuk tidur sat ye mak, rasa macam sakit kepala plak.

Mak:  ermm yelah..pergilah rehat.

Aku rebahkan tubuhku di atas katil yang kecil tapi sangat selesa..kerana dari kecil lagi katil tulah menjadi alas tubuhku yg agak kecil ni. *termenung sambil tangan di dahi*

"huh... macam mana ni... syarat masuk matrik, status pelajar perlu bujang, dan sepanjang tempoh pengajian, pelajar tidak dibenarkan berkahwin. arghhh! pening arrr. kalo aku tolak..ayah tetap akan paksa. arghh malaslah fikir! baik tidur dulu lagi bagus.. manelah tahu Tuhan bagi hint ke dalam mimpi nk kena pilih yang mana.. hmm" - omong aku seorang diri.

aku lelapkan mata....


BERSAMBUNG ....


p/s : thanks to all my nice readers/viewers for reading this story "MATRIK OR MARRIAGE EP 5" #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadThelOve #ForeverMyLoVE

&  All the picture posted here... not related at all...it just for show the expression. ^^ see you next ep ya!
       

Friday, March 7, 2014

MATRIK OR MARRIAGE EP 4



aku: " err paklah.. maaflah tanye, anak paklah ni memang pendiam ke? xdengar pun suara dia..or.. dia memang xreti cakap melayu eh?"
paklah:"oh..xdelah.smalam ok je... hari ni jadi pendiam pulak. dia malu kot dengan bakal isteri dia"
aku : "oo0o0ooo... mane bakal isterinya..xnampak pun.." selambe je aku tanye
paklah: "eh ayah kamu xbagitau lagi ke? kan kamu bakal isteri khai.."
aku: "hah?!!" habis tersembuq nasi yang tengah dikunyah~

                                   


                  aq rasa macam ade gempa bumi, semacam tak percaya. kuberhenti seketika....

aku : "heheheh eh eh pandai pulak paklah buat joke.. kan ayah kan? heheheh ^^ " *berdebar

smua diam... dan aq memandang muka ayah dengan harapan ianya hanya satu gurauan.

Madam : " eh xlah jie...kiteorang serius ni.. :) hajat kami datang ni pun sebab nak percepatkan majlis

Ayah: *angguk perlahan

aku masih blurrr...dan aku berhenti makan.

Ayah : " err... jie nanti kita bincang lepas makan"

aku: "errmmm..ayah, uncle, aunty.. jie baru ingat jie ade hal jap..mintak diri dulu yer.. *dengan tergopoh gapah aku undur diri dari meja makan sambil berfikiran kosong."

Ayah: "err lah..jemput makan ye... i'll talk to my daughter."

ayah ekori aku sampai ke bilik.


Ayah: " jie! tunggu... jiee... ayah....ayah.. *sambil mengetuk pintu bilik

Aku : " yah.. jie rasa xsihat la yah.. bagi jie masa. esok kita cakap."

Ayah: " hmm.. jie..bukaklah pintu ni bagi ayah terangkan. jie.. o0oo jie..

Aku:  *diam

Ayah: " jie... ok ayah minta maaf sebab xbagitahu hal ni dulu pada jie.. tapi jie kena tahu yang ayah dah janji dengan uncle yg ayah akan kawinkan jie dengan khai bila jie dah capai 18 tahun.Dan ayah rasa khai sesuai utk jie.

Aku : "ayah. we'll talk later ok..pleasee.. *fikiran aku berserabut giler

Ayah:" jie..jgnla mcm ni..bukak la pintu ni..bagi ayah terangkan. jie dah tak sayangkan ayah ke? jie...jie..

bila dengar ayah cakap mcm tu aq pikir mungkin aku kena dengar penjelasan ayah. lalu aku membuka pintu

Aku :" ok...jie bagi masa 5 mini kat ayah.. and then, jie rasa perut jie xsihat lepas 5 minit.

Ayah: " haha..ok2 just 5 minit.

Ayah melabuhkan diri ats katilku.lalu memegang tanganku.

Ayah: " jie... sbenarnya ayah naaaaak sangt jie kawin dengan khai...lagipun ayah dgn uncle  dah jnji tuk kawinkan korg berdua masa jie x dilahirkan pun lagi..masa tu khai baru umur 6 tahun. jadi jie stuju ye? demi ayah..please.. *ayah buat muke comel*

Aku: " yah...jie baru habis SPM, pastu tetibe ayah suruh jie kawin? dengan mamat Kepop tu? yang xreti cakap melayu tu? ayah pun satu... mane boleh main chop chop gitu."

Ayah: " jie...xbaik kata camtu..kalo uncle n aunty dgr camne? kecik hati diaorg...

Aku: " x... maksud jie.. jie xkenal pun hati budi dia cam mana... dia pun belum tentu suka kat jie.. ayah rela ke..kalo kami kawin nnti anak ayah ni kena dera ke..kena jual . hah... t ayah n mak jugak yg nyesal

Ayah: " ish budak ni kesitu pulak.. kali ni jie percaya n dengar cakap ayah. ayah kenal family uncle tu mcm mana..dia orang yg baik2.jadi jie nak taknak kena jugak dengar cakap ayah n kawin dengan khai. titik!

Aku: " ayah!..huhu.. *buat muke sposen* plissp plisspliss... cancelkan agreement tu pliss... kalo mak thu ni mesti mak pun xstuju yah...huhuhu :'(

Ayah: T.I..T.I.K..titik! dgn kata lain muktamad. jie kan anak ayah..so jie kena dgr kata ayah okeh?

ayah terus kluar dari bilik tnpa ber-nego2 lagi.. hmmm degil jugak bapak aku ni..ni mesti ikut atuk dul nih..hish...

aku menguncikan diri dalam bilik...

"arghhhh!! alaaah...dah buang tebiat kot ayah aku ni.. macam mana ni.. ke nak lari.. ke nak kawin dengan lukman je..huh!..tapi aku nk p matrik.. haishh...stress! gile kau??! aku baru je habis SPM. kawin?? heeyy..aku rasa ni mimpi kot.. *sambil cubit2 pipi* adoii! sakit! bukan mimpilah..alaaa..mcm mana ni. KANAN Matrikulasi..Kiri Khai... masa depan jnji dgn LUKMAN alaa... mcm nan ni? *garu kepala* "

aku tak turun makan malam walaupun ayah dah panggil tuk dinner.Mujur ayah memahami, sebab aku rasa tak bersedia lagi nak berdepan dengan "in-laws to be"

aku mundar mandir dalam bilik.Sehingga tak sedar hari dah tengah malam
"hish xleh jadi ni... aku slesaikan jugak cadangn mengarut bapak aku nih.. entah dia tonton drama melayu manala nih..adooyaiiiy. tulah org melayu suka sgt buat drama kawin2 paksa camni, tgok bapak aku dh ikut. hishh..xleh jadi nih. ok ok! Jie rilex2.. buat masa sekarang ko kena kluar dr sini...ciao balik umah mak. pastu baru pikir camna"
                                           * panjat balkoni tuk kluar umah tanpa pengetahuan ayah.*


Rumah Mak


    sampai umah mak. *parking motor*  "alah camna ni...kalo ayah tetap cari sampai sini, n heret aku p kawin camna?"-aku bermonolog lagi

Abang riri: " woiH!"

Aku: " eh mak kau mak aku jugak! eh! aduss.. eh bang. terkejut jie tau! yang abang terpekik terlolong tengah malam ni dah kenapa?"

Abang riri : "yang kau tu tengah malam buta baru balik ni dah kenapa?abang ingat pencuri mana dah tadi. bukan ayah suruh kau tidur sana ke?"

Aku: "eh eh..dia ni..orang tanya dia..dia tanya balik. abang.., mane ade soalan dijawab dengan soalan. hish..dahla malas nak layan..jie masuk dulu..ngantuk nih"

Abang riri: " aik? soalan kite tak dijawb lagi nih... tdi yg kau membebel sorang2 tu dah kenapa?"

Aku x endahan soalan abg riri dan terus masuk ke dalam bilik rebahkan diri....
         

"sigh..*                  

  SELAMAT MALAM DUNIA...
"Arghh daripada aku duk pening, serabut..baik aku tidur dululah..esok baru pikir camna"


Keesokan pagi...

 
*bunyi jam loceng*

aku : "yaaarghh... hmm 5 minit lagi lah" aku matikan jam loceng. macam biasa kalao xsambung tidur memang xsah..

10 minit kemudian

Mak : " jie..o0o0o jie... bangun..eh bangun bangun! dah lambat nih..kang terlepas subuh.. *sambil tampar2 manja pipi aku

aku: "hmm..ye ye..kejap mak.. 5 minit 5 minit. satgi org bangun..

Mak: "5 minit abah kau... matahari tu xtunggu kau nk naik tau x? dah cepat bangun.subuh!"

Aku :" hmm..yelah yelah..orang bangunla ni... apelah main abah2 plak..hish.." aku terus bangun menuju ke bilik air, dan solat subuh.

Jam menunjukkan jam 8.45 pagi. bila dikenangkan hal yang tejadi semalam mau tak terkejut beruk... fuuhh.. aq nak sangat yang semalam tu hanyalah mimpi semata mata.Mana taknya...tiba2 je cakap pasal kahwin..kalau rancang dulu xpelah ni x... tup tup nak cepatkan perkahwinan? heeerhh.. mintak2 ayah xmai kejar aku sampai sini sudaaah....*omel aku sorang2*

Mak: " jie! makanan dah siap ni.meh sarapan! ni lagi satu.. kau ade tetamu ni hah..."

" aik? tetamu?  haishh..musykil nih~ " bisik aku perlahan.

Mak: "Jie! oo jie! dengar x ni?"

Aku: " ye.. ye.. jie dengar...nak p la nih."


Berjalan menuju ke dapur.

Aku: " mak.. masak ape pagi ni? hmm macam sedap je bau nih..(?)"

Mak: "masak biase2 je nasi goreng kampung je.."

Aku: "Waow!! nasi goreng kampung je??? eh best ni mak..hmm mane abang mak? xnampak batang hidung pun pagi ni." *sambil sendukkan nasi ke pinggan*

Mak: "entah pagi2 lagi dah kluar katanye ade hal.. hal ape pun mak xtahulah... hah sblom ko makan tu, ape kate ko pergi panggil tetamu kat luar tu mai makan sekali"

Aku:" ye x ye jugak..tapi kan mak..sape tetamu tu? mak kata dia nak jumpa jie?ade hal ape pagi2 lagi nih?"

Mak: " manelah mak tau.. pegi jelah tengok... hish budak nih bnyak pulak soklan dia. ku sendukkan jugak kang."

Aku: " amboihh..garangnye pagi2 ni... pe'ot ke ape ni.. " *sambil jeling2 manje*

    Ruang Tamu


Aku: " *Alammak.* ayah.. err ayah buat ape kat sini? nak jumpa mak eh? oklah jie nak p toilet sat..tetibe sakit pulak perut ni. ohya.. errr mak jemput ayah makan skali p lah ke dapur..hehehe okbai" *gaya org mengelat*


Ayah: "jie.. ayah dah bincang dengan mak dan abng riri kau... jadi mak stuju dengan ayah nak kawinkan jie dengan anak uncle tu"

langkahku terhenti

Aku : "  err.. yah... pergilah sarapan dulu. kejap lagi kita bincang." aku berlalu pergi.

kemudian ayah menyusul ke dapur  utntuk sarapan bersama.

Mak: "yakin ke dengan keputusan awak ni? jie tu budak lagi..lagipun saya yakin dia mesti ade cita2 dia sendiri... kita sebagai orang tua dia, sepatutnya bagi je dia peluang buat pilihan dia sendiri."

Ayah: "Saya yakin yg si budak khai tu boleh jaga jie. lagipun saya kenal sangat dengan abdullah tu..kluarga dia baik2"

Mak: " tapi saya tak rasa si jie tu stuju lah..sebab awak tengoklah... asyik mengelat je dia tu. lagipun si jie tu kalau dia xsuka, dia bukan nak tunjuk kat kita yang dia xsuka keputusn kita..saya risaulah kalau jie memberontak nanti."

Ayah: "alaah..awak xpayah risaulah..saya kenal anak saya...dia mesti dengar cakap saya punyelah..heee ^^ "

Mak: " hermm..suke hati awaklah....janji anak saya tu bahagia sudah."

dengan perlahan aku duduk di sebelah mak.

    Aku: " haih... hepi je tengok ex suami isteri nih... haa.. ade niat nak rujuk balik ke..? heheheh e" canda aku.


   Mak: "hish..muluuuut... dah duduk makan."

  Ayah: "hahaha...biarlah dia..dia memang suke bergurau... mcm mak dia muda2 dulu

  Aku : "haih...recap nostalgia lama nampaaak..hahaha. kalau sayang rujuk jelah baliik..jie xkesah pun mak ayah.hehehe.. tapi xthulah kalo abg riri bagi ke x..kekeke" ..

   Mak: " dah..dah....xpayah nak mengarut sangat. cepat makan. Semalam si lukman cakap ade surat utk jie. mungkin surat tawaranlah kot..baik p tengok lepas sarapan ni"

  Aku: " hah? yeke mak? yeayy..akhirnya.. hehehe" sambil mengunyah nasi.

 Mak: " eh eh... bukan "yeayyy" lah.. Alhamdulillah..baru betul ish ish.."

 Aku :" hehehe..lupe plak.. Alhamdulillah...^^ "

 Ayah: " tapi jie jangan lupe kita kena bincang hal tadi tu hari ni jugak..

 aku diam sekejap.

 Aku: " erm.. yelah.. t jie fikirkanlah... malam t jie bagi jawapan.

 Ayah:"baiklah..ayah bagi jie masa sampai malam nanti...tapi jie fikirkanlah demi ayah ye..hehehe"

Aku: "yelah yah.."






BERSAMBUNG ....


p/s : thanks to all my nice readers/viewers for reading this story "MATRIK OR MARRIAGE EP 4" #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadThelOve #ForeverMyLoVE

&  All the picture posted here... not related at all...it just for show the expression. ^^ see you next ep ya!
         

     

Sunday, December 8, 2013

MATRIK OR MARRIAGE EP 3

Punya lama bas! dahla panas... the mamat poyoss a.k.a kePOP ni plak duk sblah..hish...( minta2 dia x tanya aku ape2 aku bukannya reti speaking omputih) tetibe . . . .

       " emm hi, my name is khai , nice to meet u.. n u?" sambil dia hulurkan tangan nak salam...
"hah? oh? hi...my name is najihah dan kau xpayah nak tunjuk mesra sangatlah kan nak salam bagai..ko tak tahu ke orang islam bukan mahram xleh salam...poyo je." aq hanya balas dgn senyuman supaya dia tak tahu yang aku tengah kutuk dia. dia senyum malu agaknya dan terus diam sehinggalah bas tiba.
       
        Akhirnya... dapat jugak aq balik umah~ aq naik bas and bayar tiket.  baru nak duduk....
tiba2..!!entah bila masa the mamat kePop ni masuk, terus duduk pulak dah! aq dahla penat baru habis kerja....dia x nampak ke yang aq nak duduk ni?? ha..ni namanya dah kuang ajaq ni. nasib baik pelancong..kalao x dah lama aku bagi je body glove ni hah.. *sigh ( keluh aq sendirian)

seketika kemudian...

 " miss can i know, where's i need to stop to go to this address?" tanya khai
"alaaahhh dah agak dah.. mesti bersuara punyelah mamat nih. pehallah bnyak2 orang, aku jugak yang kau tanyakan alamat..hish" keluh aku lagi..
" what? i'm sorry..?" balas khai.
"hah?oh  nohing.. i just said that.. if u want to go to dis address, u can stop at next two bus stop " ^^ balas aq lagi.
"oh..ok thanks.." balasnya.
dia pun turunlah untuk ke destinasinya. dan aku menuju kerumah mak. " fuhh..akhirnya boleh aq tarik nafas lega..harap2 pasni aq dah x jumpa dia..sebab aku sengaja salah bagi direction...balas dendam katakan..hahaha sepatutnya kalau nak ke wakaf bharu, dia kena turun dekat bus stop depan lagi..haha padan muka! puas hati aku! haha sape suruh tanya aku...aq pun dah lama tak kenakan orang hah jalan kaki lah kau sampai sana hahaha :P  hmmm"
*omel aku dalam hati*


        seminggu kemudian,  Pagi Sabtu,

Aq dapat sms dari ayah..
"tghhari nanti datang umah ayah tau"
aq terus call ayah..
"ada apa ayah? hehey..ni ajak jie ke ajak mak nih? ee..nak berbaik dengan mak letew kan?" kata aq.
" hish xyah nak mengarut sgt boleh x? datang jelah.. t ayah bagitau ape sebabnye.." balas ayah
"alaa...nk gurau sikit pun xleh... oklah oklah inshaaAllah t jie datang k.. oklah bye nak pegi breakfast jap." jawab aq dan terus letak.

         jam menunjukkan sudah jam satu tengahhari. disebabkan hari ni cuti, luqman akan datang lunch dekat umah aq, dia memang suka lepak sini lebih lebih lagi abag aq yang sorang tu dah anggap luqman adik sndiri. kemana ada dia disitulah ada luqman kekadang aq terfikir "kalaulah aq dengan luqman x jadi kawin lepas grad, agak2 diaorang rapat lagi x...hmm entohler.. masa depan xde sape yang tahu".

"jie! ayah call~~" jerit abang ku.
"ok! kejap.." sahut ku sambil berlari anak menuju ke telefon
"ye ayah..ade ape call?" kata aq
"ape kamu lupe ke yang kamu kena datang umah ayah tghhari ni?" balas ayah
"hah? alamakkk lupa lah... alah penting sangat ke yah? esok esok xleh eh? heee" kata aq lagi
" xboleh..jie kena datang jugak hari ni.. ada hal penting ni....cepat datang skang. ayah tunggu ni" balas ayah lalu mematikan telefon.
"aik?? amboiii..ni dah kenapa dengan ayah aq ni? demam ke ape? sejak bila pulak dia rindu sangat nak jumpa aq sampai xsabar2 nih? hahahaha " *omel aq sendirian*

aq menuju ke dapur semula untuk menyiapkan makan tengahhari bersama mak, abang dan..bakal family baru iaitu luqman.

"hah? ape yang ayah kau kata?" tanya mak
"ooh..xde papepun..entah...ayah suruh pegi umah dia mak.." jawab aq
"habis tu yang kau terhegeh hegeh lagi ni kenape? kan ayah suruh pegi..pegilah skang.." kata mak.
"hehehe..alah rilex la mak..kan sat lagi bakal menantu mak nak sampai makan tghhri sekali.. lepas mkan jie p la.. hehehe" balas aq sambil buat muka comel ^^
"kau pegi la makan tengahhari dengan ayah kau tu.. dia duk sorang. kalau kau da..xdelah dia sunyi..dah pegi cepat. kalau pasal luqman tu kau xyah lah risau... dia pun bukan xbiasa datang sini~ umah kita ni dah macam umah kedua dia dah..kalau boleh mak nak korang tu kawen je terus. bukan apa tak elok orang kata.." bebel mak
"aik??? macam pelik je bunyi? ayah sunyi? hah kalu macam tu mak jelah yang pegi teman ayah..hehehe
:P yelah2 nak pegilah..hah satu lagi. mak xyahlah risau orang kata... ade ke mak tengok jie dengan luqman tu berkepit sana sini? xde kaaan...rilex sudah...lagipun kami dah janji kan nak habiskan study dulu. oklah jie pegi dulu ye.. Assalamualaikum! " jawab aq
"waalaikumusalam" balas mak

         aq terus "merempit" menuju ke rumah ayah yang mengambil masa 5 minit dari rumah mak aq sekiranya memecut 100km/hr.

" Assalamualaikum.. ayah..oo ayah.. orang dh sampai ni.." jerit aq dr luar pintu utama.
"waalaikumusalam..hah masuklah tercegat ape lagi kat luar tu..." balas ayah
"eh eh? bergurau pulak orang tua aq nih? kalu pintu tuh dah kunci memanglah tercegat je kat sini~ lainlah pintu besaq gedabaq ni terbuka luas.." bebel aq
"hahah ayah gurau jelah..mai masuk. ada benda ayah nak bincang sikit.." balas ayah
"bincang ape yah? haaa.. ni mesti nak rujuk dgn mak balik kan? hahah huish...ayah kalau tanya saya..~ no hal je.. baik ayah tanya mak.. pasaaaal.." belom habis aq bercakap, aq melihat dalam rumah ayah ada tetamu. seorang pakcik nak kata tua xdela tua sangat..maybe baya ayah aq kot, sorang lagi wanita yang cantik macam mak datin pun ade, dan sorang lagi lelaki muda.
"yah..sape tu..ayah xcakap pun ade tetamu.. kalau tahu macam ni jie datang malam karang je" bisik aq
"oh... depa ni kawan ayah~ dulu masa muda2x.. meh ayah kenalkan" balas ayahku

ayah: " ha..paklah, kenalkan, satu satunya anak dara saya , nama dia najihah..jie, ni paklah"
aku : " hi pakcik ^^ pakcik boleh panggil saya jie je.."
paklah: " ooo ok..hi jie je.."
aku : "hah? x x... bukan jie je..tapi jie... amboii pandai beno pakcik buat lawak hahaha"
ayah: " yang ni pulak isteri paklah, nama dia madam choi"
madam : "hye.. panggil je aunty. nice to meet u... cantik betul jie ni kan?" (amboiii kau... gaya memang datin2. kao hado?)
aku: "eh...hehehe mane ade aunty, biase biase je.. cantik lagi aunty kan ayah kan..hahaha"
madam : "amboiii pandai jie amik hati aunty... ha yg ni biar aunty kenalkan, ni anak teruna aunty nama dia khai"
aku : " oh hi khai.. :)" (macam ku kenal tapi di mana ya..)
khai: "hi"
aku: "hehehe.... err, oklah saya minta diri ke bilik kejap ye.. boraklah.. :) "

memandangkan ayah ada tetamu terpaksalh aq bawa diri kejap ( tapi pelik..katanya tadi nk bincang perkara penting..tapi hmm entohlah lantaklah.. mungkin ayah lupe kot..) *bebel aq dalam hati*


          Dirumah mak jie

abg riri : " hah luqman..jomlah masuk tercegat pe lagi kat luar tu..macam x biasa pulak..meh meh.."
luqman : " bang..jie mane? xnampak pun.."
abg riri: "ooh..tdi ayah dia call, katanya ade hal penting, so jie xleh join kite lunch skali lah hari ni..."
luqman: "jie xbagitau saya pun..kalo mcm tu mane syok bang..hehehe "
abg riri :" ur brain..syok x syok.... makan jelah bnyak songeh plak..jie lupe la tu nk bgtau.."
*sambil mereka duduk dimeja makan*
mak: " hah ape lagi, makanlah... luqman, jemput makan"
luqman: " ye mak... meh la makan skali.."
abg riri: "amboii kau..belom ape2 lagi dah panggil mak?"
luqman: "hehehe rilex brade brader rilex... ape salahnye berlatih dr sekarang..kan mak kan..hehehe"
mak: "ermm yelah tu luqman... kalao boleh, mak nak korang kawin awal, daripada orang duk kata macam2"
luqman: "alaa..mak, kalau ikutkan hati saya ni, malam ni jugak saya nak kawin dengan jie tu..hehe tapi mak bukan xtahu, si jie tu~ katanya nak dapat ijazah dulula, nak masuk matrik dulu la..bukan nak halang tapi..yelah nanti saya jugak kempunan kikiki :P "
abg riri: " ha sebut pasal matrik, bukan esok dah kluar ke result kemasukan ke matrik?"
luqman: " a'aa  la bang..lupa pulak..ish harap2 kami dapat matrik sekali kan bang kan..eee xsabarnya"
abg riri: "xpayah nak excited sgtlah...kau tu bukan boleh percaya sgt..enth2 kalau berdua dgn jie buat maksiat x.."
luqman: "hishh..kesitu pulak..mane ade..atleast saya boleh tolong tengok tengokkan jie bagi pihak abang..hehehe"


     Di rumah ayah jie

ayah: "jie ooo jie.. meh makan meh, makanan dah terhidang nie.." jerit ayah
aku : "ye..kejap2.." aq pun turun tangga dari tingkat atas ke dapur.

   kadang2 aku terpikir kenapa ayah kawin dengan mak, sedangkan mak aku hanyalah orang biasa, sederhana. ayah aku pula boleh dikatakan anak orang bangsawan dari negara cina, dan ayah aku merupakan generasi cina  muslim yang kedua. untong ayah..lahir lahir je rumah besar, harta banyak, arwah nenk tinggalkan harta punyelah banyak.. tapi kenapa depa bercerai erk? ermm xserasi dah kot...
 

aku : "wah..yah sape masak? uishh sedap nih..ayah ade upah orang gaji ke?"
ayah: "uish xdelah..ni hah aunty kamu yang masak...jom lunch skali"
aku: "hah? fuyooo~ ayah dera tetamu erk? haha..xbaik betol ayah kan aunty kan.."
madam: " hahah xdelah...aunty memang suke masak ni..lagipun kami datang malaysia ni tumpang sini kaan..ape salahnye tolong memasak...:) "
    *sambil smua duduk dikerusi mengadap makanan*
aku:" aik? datang malaysia? maknanya aunty dari..?"
paklah: " kami sbenarnya dari luar negara~~ kami datang ni sebab ade hajat besar.."
ayah: " err.. a'ah jie.. sbenarnya depa ni kawan ayah masa muda2 dulu, paklah ni dulu sbenarnya mualaf.., ayah kenal dia masa ayah kerja dekat cina dulu, aunty kamu ni ayah yang kenenkan depa..haa hebat x ayah"
aku: "perghh ok.. i acknowledge that~ heeee"
paklah: "haa khai, meh duduk..makan."
dari belakang khai datang, muka dia macam nak marah,( tapi apehal lak...xcukup hormone gembira ke ape budak ni?) kutukku lam hati. (tapi..aku rasa macam dia pandang pelik je kat aq. macam ade hutang pun ade)
aku :" ooo.. paklah ngan aunty asal mana erk? heheh bukan ape nampak macam mantopss n hemsem gitu.."
paklah: " hahah ade ade jelah..pakcik asal dari cina, aunty kamu ni pula dari korea.. so bila dah mix macam ni keluar si khai.. so pade pendapat jie khai ok x?"
aku: " heeee.... uih hensem sangat.. tengok mak ayah dia lah kan..hahah " seloroh ku tapi si khai tu macam xsenyum langsung xpernah dengar suara dia bercakap pun...
aku: " err paklah.. maaflah tanye, anak paklah ni memang pendiam ke? xdengar pun suara dia.. takpun dia memang xreti cakap melayu eh?"
paklah:"oh..xdelah.smalam ok je... hari ni jadi pendiam pulak. dia malu kot dengan bakal isteri dia"
aku : "oo0o0ooo... mane bakal isterinya..xnampak pun.." selambe je aku tanye
paklah: "eh ayah kamu xbagitau lagi ke? kan kamu bakal isteri khai.."
aku: "hah?!!" habis tersembuq nasi yang tengah dikunyah~

aq rasa macam ade gempa bumi, semacam tak percaya. kuberhenti seketika....
AYAH...

BERSAMBUNG. . . .

p/s : thanks to all my nice readers/viewers for reading this story "MATRIK OR MARRIAGE EP 3" #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadThelOve #ForeverMyLoVE